Перейти до основного вмісту

Причини виникнення та профілактика раку шийки матки

Рак шийки матки є четвертим раком, що найбільш часто зустрічається у жінок і восьмим раком, що найчастіше зустрічається в цілому. Лише у 2018 р. у всьому світі було зареєстровано понад 500 000 нових випадків, а в Україні щорічно реєструється близько 5000 нових випадків.

Причини виникнення раку шийки матки

Практично всі випадки виникнення раку шийки матки пов'язані з вірусами папіломи людини (ВПЛ) за рахунок їх здатності викликати дисплазію епітелію шийки матки внаслідок зміни ДНК клітин та їхнього безконтрольного поділу.

ВПЛ є групою вірусів (більше 100 різних видів), а не один вірус. Поширюється ВПЛ під час статевого акту та інших видів сексуальної активності, таких як контакт “шкіра до шкіри” в області геніталій або використання секс-іграшок.

Деякі типи ВПЛ не викликають помітних симптомів, і пацієнти не звертаються за лікуванням, роками будучи носіями вірусу і не підозрюючи про це.

Інші типи ВПЛ можуть викликати генітальні бородавки, але ці типи не пов'язані з підвищеним ризиком раку шийки матки.

Близько 15 типів ВПЛ належать до групи високого ризику розвитку раку шийки матки. І два типи мають найвищий ризик (це ВПЛ 16 та ВПЛ 18), викликаючи приблизно 7 з кожних 10 випадків раку шийки матки.

Рак шийки матки зазвичай розвивається протягом багатьох років, тому важливо проходити регулярні скринінги на виявлення передпухлинної патології – дисплазії слизової оболонки різного ступеня. Скринінг полягає в огляді за допомогою кольпоскопа, взяття мазка по Папаніколау (РАР тест) та при необхідності біопсії тканин.

Профілактика раку шийки матки

Той факт, що ВПЛ-інфекція дуже поширена, а рак шийки матки зустрічається відносно рідко, свідчить про те, що лише частина жінок схильна до впливу ВПЛ-інфекції. Вочевидь, існують додаткові чинники ризику, що впливають на можливість розвитку у жінки раку шийки матки. До них відносяться:

  • куріння - у жінок, що палять, вдвічі більше шансів захворіти на рак шийки матки, ніж у некурців
  • прийом оральних протизаплідних таблеток понад п'ять років - вважається, що у жінок, які приймають таблетки, ризик розвитку раку шийки матки вдвічі вищий, ніж у тих, хто цього не робить

Що ви можете зробити для профілактики раку шийки матки?

  • займатися сексом із використанням презервативів
  • позбутися нікотинової залежності
  • проходити регулярні скринінги
  • зробити щеплення від вірусу папіломи людини