Перейти до основного вмісту

Причини та фактори ризику розвитку раку молочної залози

Причини раку молочної залози до кінця не вивчені, тому важко сказати, чому в однієї жінки може розвинутись рак молочної залози, а в іншої ні.

Тим не менш, існують фактори ризику, які впливають на можливість розвитку раку молочної залози. З деякими з них ви нічого не можете вдіяти, але є й ті, що ви можете змінити.

Вік

Ризик розвитку раку молочної залози збільшується з віком. Захворювання найбільш поширене серед жінок, які досягли 50 років та пройшли період менопаузи. Близько 8 із 10 випадків раку молочної залози виникають у жінок віком понад 50 років. Усі жінки віком 50-70 років повинні проходити скринінг на рак молочної залози кожні три роки в рамках програми скринінгу молочної залози.

Історія сім'ї

Якщо у вас є близькі родичі, які мали рак молочної залози або рак яєчників, у вас більш високий ризик розвитку раку молочної залози. Однак, оскільки рак молочної залози є найбільш поширеним видом раку у жінок, він може випадково виникнути у більш ніж одного члена сім'ї.

Більшість випадків раку молочної залози не є спадковими (вони не передаються у спадок), але певні гени, відомі як BRCA1 та BRCA2, можуть збільшити ризик розвитку як раку молочної залози, так і раку яєчників. Ці гени можуть передаватися від батьків до дітей. Третій ген (TP53) також пов'язаний із підвищеним ризиком раку молочної залози.

Якщо вас турбує історія раку молочної залози у вашій сім'ї, обговоріть це зі своїм лікарем.

Попередній діагноз раку молочної залози

Якщо у вас раніше був рак молочної залози або ранні неінвазивні зміни ракових клітин у протоках молочної залози, у вас більш високий ризик повторного розвитку цього захворювання в тих же грудях, або в інших грудях.

Доброякісна пухлина молочної залози

Доброякісна пухлина молочної залози НЕ означає, що у вас є рак молочної залози, але деякі типи пухлин є передраковими захворюваннями і вимагають постійного спостереження. 

Вплив естрогену

Жіночий гормон естроген іноді може стимулювати клітини раку молочної залози та викликати їх зростання. Яєчники починають виробляти естроген під час статевого дозрівання, щоб регулювати менструальний цикл.

Ризик розвитку раку молочної залози може трохи зрости в залежності від кількості естрогену, якому піддається організм жінки. Наприклад, якщо у жінки почалися менструації в молодому віці, а менопауза настала в пізньому віці, організм піддаватиметься впливу естрогену протягом більш тривалого періоду часу. Так само відсутність дітей або народження дітей у пізньому віці може трохи збільшити ризик розвитку раку молочної залози, оскільки вплив естрогену не переривається вагітністю.

Надмірна вага чи ожиріння

Якщо жінка пройшли менопаузу і має надмірну вагу або ожиріння, вона можете бути більш схильною до ризику розвитку раку молочної залози. Вважається, що це пов'язано з кількістю естрогену в організмі, тому що надмірна вага або ожиріння після менопаузи викликають вироблення більшої кількості естрогену.

Високий зріст

У жінок вище середнього зросту більше шансів захворіти на рак молочної залози, ніж у тих, хто нижчий за середній. Причина цього до кінця не вивчена, але може бути пов'язана із взаємодією між генами, харчуванням та гормонами.

Алкоголь

Ризик розвитку раку молочної залози може збільшуватися з кількістю вживаного алкоголю. Дослідження показують, що на кожні 200 жінок, які регулярно випивають два келихи алкоголю на день, припадає на троє жінок більше з раком молочної залози в порівнянні з жінками, які взагалі не п'ють.

Радіація

Деякі медичні процедури, такі як рентген та комп'ютерна томографія (КТ), можуть трохи збільшити ризик розвитку раку молочної залози через радіаційне опромінення.

Інші статті на цю тему